اسلام، حامی حقوق زنان

زن، رکن اصلی جامعه است و بدون حضور او امور جامعه رو به انحطاط و نابودی خواهد گذاشت. خداوند متعال توانایی‌ها و قابلیت‌هایی در وجود او قرار داده که بدون بهره‌گیری از آنها، بقای زندگی بشری غیرممکن خواهد بود، هر چند خداوند در خلقت انسان – چه زن و مرد – تفاوت و تبعیضی قائل نشده‌است و هر دو را مکمل یکدیگر قرار داده‌است، ولی متاسفانه با اشاعه فرهنگ غلط و برداشت نادرست از آیات، احادیث و روایات هنوز هم بسیاری این حقیقت را باور ندارند و زن را در مرتبه‌ای پایینتر از مرد قرار می‌دهند.

تمامی ادیان تحریف شده‌ی پیش از اسلام، زن را موجودی پست و پایین تر از مرد قلمداد کرده‌اند، همانطور که در آیین مسیحیت زن جایگاه مناسبی ندارد . او را از جنس مرد و برای او می‌‌دانند. در رساله اول پولس اینطور آمده: « مرد از زن نیست بلکه زن از مرد است و نیز مرد به جهت زن آفریده نشده بلکه زن برای مرد آفریده شده است. ( رساله اول پولس باب ۱۱ آیه ۸ و ۹)

این به همراه بدعت‌ها و خرافات، موقعیت و مسئولیت زن را محدود و ارزش وجودی زن را بیش از پیش زیر سوال برده است، در این شرایط دین مبین اسلام، با پشت پا زدن به تصور خام و باطل تمام کسانی که زن را موجودی پست و فرومایه و دختردار شدن را ننگ خویش می‌دانستند و می‌پنداشتند که زن موجود زائد در نظام خلقت است، به زن ارزش بخشید و به مقابله با اندیشه‌های این چنین بی‌اساس پرداخته‌است، زن را به پارسایی فرا خواند و او را نشان خوشبختی و سعادت دو جهان و بهترین گنجینه یک مرد معرفی نمود و به آنانی که دختران را ناپسند می‌داشتند، «دختران را مایه انس نامید و طولی نکشید که دختردار بودن را از ننگ به گنج مبدل نمود» (سوره مبارکه نساء، آیه ۱۸). اسلام به زن حق اختیار و تعیین سرنوشت داد؛ تا خود، راه خویش را برگزیند.

یکی دیگر از مظاهر احترام به شخصیت زن، منع ازدواج با محارم در اسلام است تا بدین طریق به ارزش حقوقی زن توجه کرده و اعلام می‌دارد که زن کالا نیست تا مورد مبادله و تبادل قرار گیرد یا به ارث برسد. از همین رو فرمود: « ای اهل ایمان ، برای شما حلال نیست که زنان را به اکراه و جبر به میراث گیرید » .

ناگفته نماند که اسلام با حضور زن، کار و تلاش و فعالیت های وی در صحنه اجتماع و بستر جامعه مخالف نیست و آن را منع نکرده است بلکه وظیفه اصلی او را مادری می داند. در کنار آن نیز به زن اجازه می دهد تا با حفظ حریم و عفت و پاکدامنی و در پوششی محفوظ از تیر زهرآلود نگاه‌های هوس آلوده دلان، در اجتماع حضور یابد و سرنوشت خویش را برگزیند.

اسلام برای فرهنگ و مسائل فرهنگی اهمیت ویژه‌ای قائل است، از این رو مسلمانان را به کسب علم ترغیب می کند و در این امر زن و مرد را یکسان می‌شمرد.

در قلمروی ارزش‌ها نیز نکته سنجی دین مبین اسلام بسیار بارز است، آن‌جا که می‌فرماید: « ای مردم، ما شما را از مرد و زن آفریدیم و شما را تیره‌ها و قبایلی قرار دادیم، با کرامت‌ترین و با ارزش‌ترین شما نزد خداوند، پرهیزگارترین شماست»(حجرات/ ۱۳) تا نشان دهد، هیچ‌‌گونه تفاوتی با مردها نداشته و در استعداد پذیرش فضایل عالی انسانی با همدیگر مساوی هستند.

در مورد ازدواج هم نظر اسلام بر مبنای عدالت و انصاف است، محبت و مودتی که خدا میان زن و مرد قرار داده است یک حقیقت اختصاصی است که میان هیچ یک از آن دو و دیگر واقعیات امکان‌پذیر نیست. ممکن است علت اصلی این محبت و مودت مرتبط به ضروری بودن تحقق بقای نسل آدمی باشد که به مقتضای حکمت متعالی خداوندی به وجود آمده است، این کشش و جذب شگفت‌انگیز را خداوند سبحان جز آیات الهی معرفی نموده و در آیه ۲۱ سوره روم اینگونه بیان نموده که: « و از آیات خداوندی است که برای شما از نفوس خود شما همسرانی آفریده است که به وسیله آن آرامش پیدا کنید و میان شما مهر و محبت و رحمت قرار داده است ، قطعا در این جریان شگفت انگیز آیاتی است برای مردمی که می اندیشند » .

یکی از وظایف مهم زن، در کنار فرزندی خوب در جامعه، همسری شایسته، نقش بسیار مهم دیگری نیز دارد، و آن همانی است که در اسلام به آن ارزش فوق العاده مهم و به جایی داده است، «تربیت فرزندان»

اسلام هم به مادر سفارش تربیت فرزندان را کرده و هم به فرزندان سفارش احترام به والدین(مخصوصا مادر)‌ را دارد.

زن مربی است، چراکه اولین کلاس جامعه دامان اوست و در دامان اوست که کودک مهر و محبت را می‌آموزد، صفا و صمیمیت را می‌آموزد و به خود می‌بالد و شکوفا می‌شود.

در کنار آیات قرآن، روایات معصومین«علیهم‌السلام» نیز موضوع مهمی در مورد ارتباط فرزند اشاره کرده و نقش زن را به عنوان مادر اهمیت می‌دهد. رسول خدا«صل‌الله‌علیه‌و‌آله» می‌‌فرمایند: فرزند صالح گلی از گل‌های بهشتی است. فرزند در دوران کودکی و نوزادی چه زیباست همانند برگ گلی می‌درخشد. لطیف است و طراوت دارد. این گل به لطف وجود مادر است که از بلایا محافظت می‌شود و هر چه باغبان آن را خوب بپرورد بازدهی خوبی نیز دارد و طراوت بیشتری می‌یابد.

بدون تردید در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، نسبت توجه به زنان و مسائل آنان ضمن گفتارها، نوشتارها، مطالعات انجام شده، تحقیقات به عمل آمده و عملکردهای سیاسی، اجتماعی، حقوقی در تحقق حقوق و ارتقای مقام و منزلت زنان با هیچ دوره‌ی دیگری از تاریخ این سرزمین قابل قیاس نیست. بی‌شک، چنین رویکردی در کشور ما ناشی از ارائه نمونه‌های عینی فعالیت سیاسی اجتماعی زن مسلمان به عنوان الگو، نظیر فعالیتها و خطابه‌های حضرت فاطمه«سلام‌الله‌علیها» و نیز شهادت ایشان که در واقع نتیجه حضور و فعالیت ایشان در صحنه سیاسی اجتماعی زمانشان بوده و نیز وجود اسوه‌ی جاودانی همچون حضرت زینب«سلام‌الله‌علیها» در واقعه‌ی کربلا و… می‌باشد.

چارقد در این بخش قصد دارد تا با توسل به آیات و روایات، به همراه بهره‌گیری از افراد متخصص علوم قرآنی، اسلامی و اجتماعی، با رفع شبهات موجود در رابطه با حقوق زن و اسلام، اهمیت و ارزش این امر در جامعه امروز را بیان کند.

۴ دیدگاه در “اسلام، حامی حقوق زنان”

  1. درود.
    آخه نصف جامعه رو تو گونی کردن هم شد عدالت . نمی دونی بدون دیه مرد دوبرابر زنه . هی تعارف می کنید. اسلام اسلام .برو سوره نسا رو یه بار خوب فارسی بخون .

  2. خواهرانم درود و سلام خدا بر شما پیروان صدیق و حقیقی فاطمه زهرا.
    نمیدانم چگونه از شما سپاس گذاری کنم.فقط می گویم دست حق یارتان.

  3. عرض سلام وتسلیت به مناسبت فرا رسیدن ایام فاطمیه (س).هر کس پاسخی توام با تمسخر میدهد دال بر اینست که توجیه درستی پیدا نکرده.پس لطفا در اظهار نظرهایتان کمی دقت داشته باشید.از شما خدمتگذاران هم کمال تشکر را دارم.

  4. سایت زیبایی دارید .
    امیدوارم که موفق باشید .

دیدگاه‌ها بسته شده است.