شفاخانه‌ی دختران

از این پس سعی داریم تا در این بخش با مطرح کردن سوالات پزشکی و پاسخ پزشکان خبره به این پرسش‌ها، قدمی هر چند کوچک در جهت سلامتی و بهبود سلامت دختران ایرانی برداریم. شما نیز می‌توانید سوالات خود را با نام اصلی یا مستعار و با شرح حال کامل به آدرس زیر ارسال نمایید تا در زمانی اندک به آن پاسخ داده شود.

sayeh.saravi@gmail.com

مشاور این هفته: دکتر لیلا نخعی
سؤال:
از زمانی که نوجوان بودم، آزمایشات مختلف نشان می‌داد که دچار فقر آهن می‌باشم. اکنون بعد از دو نوبت زایمان، اکثر مواقع بسیار رنگ‌پریده بوده و در فعالیت‌های بدنی، سریع خسته شده و گاهی دچار سردردهای پشت سر می‌شوم. می‌خواستم ببینم که آیا دچار کم‌خونی شده‌ام؟ و اگر چنین است با توجه به شرایط کنونی، دچار چه نوع کم‌خونی‌ای می‌باشم و برای درمان چه باید بکنم؟

پاسخ:

فقر آهن زمانی کم‌خونی طلقی می‌شود که باعث کاهش میزان هموگلوبین و هماتوکریت (درصد گلوبول‌های قرمز تشکیل‌دهنده‌ی خون) گردد. این حالت در بعضی شرایط بالینی بیش‌تر اتفاق می‌افتد که شامل حاملگی، نوجوانی، دوره‌های سریع رشد و سوابق خونریزی‌های متناوب می‌باشد. غیر از علائم معمول کم‌خونی‌ها، مثل خستگی، رنگ‌پریدگی، سردرد، سرگیجه، کاهش تمرکز، کاهش ظرفیت فعالیت‌های بدنی، علائمی نیز در موارد پیشرفته‌ی این کم‌خونی ایجاد می‌شوند؛ مانند تند شدن ضربان قلب، ترک‌خوردگی گوشه‌ی دهان، قاشقی شکل شدن ناخن‌ها، صاف شدن مخاط دهان و ایجاد پرده در مری. سریعا برای تشخیص نوع کم‌خونی و راه‌های درمانی مشخص به پزشک مراجعه کنید و با گرفتن آزمایش‌های مربوطه و مشخص شدن نوع آن، درمان کم‌خونی خود را شروع نمایید.

سؤال:

دختر ۱۸ ساله‌ی من، هر چند ماه یک‌بار، دچار زخم‌هایی در دهان می‌گردد که بسیار دردناک بوده و حدودا هر زخم، ده روزی او را گرفتار می‌نماید. دهان خود را با جوش‌شیرین شستشو می‌دهد؛ اما باز هر مدت یک‌بار، دچار این زخم‌ها می‌شود. ممکن است راهنمایی نمایید که این زخم‌ها چه بوده و راه درمان آن چیست؟

پاسخ:

آفت یک زخم مخاطی با یک دلمه‌ی زرد تا سفیدرنگ بوده که روی غشای داخلی دهان یا کناره‌های زبان، شکل می‌گیرد. این زخم‌ها دردناک‌اند و خودبه‌خود معمولا بهبود می‌یابند. علل ایجادکننده‌ی آن عبارتند از:

۱- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

۲- کاهش سطح ایمنی

۳- استرس‌های روحی

۴- فقر آهن و کمبود ویتامین‌ها

۵- بعضی بیماری‌های مزمن؛ مثل بیماری روده‌ی التهابی و بهجت

از او بخواهید که بهداشت دهان خود را مراعات نموده و از غذاها و میوه‌های حاوی ویتامین ب استفاده کند و از استرس و اضطراب دوری نماید. چنانچه باز هم این زخم‌ها ادامه داشت، جهت تعیین میزان آهن و ویتامین‌های موجود در بدن، آزمایشات مختلف انجام داده و با صلاح‌دید پزشک مربوطه، دوره‌های ویتامین‌درمانی را شروع نماید.

۱ دیدگاه در “شفاخانه‌ی دختران”

  1. خیلی بخش خوبی رو افتتاح کردین اما اگه محور سوالات مشخص باشه، خیلی بهتره، مثلا موضوع دفعه بعد رو مشخص کنین که سوالات در اوون حوزه پرسیده بشه

دیدگاه‌ها بسته شده است.