حتی آقازاده‌ها هم باید کنکور بدهند!

از خدا که پنهان نیست، از شما هم پنهان نباشد. با اینکه چند سالی از کنکور و دانشگاهم می‌گذرد اما هر گاه دکتر توکلی را از تلویزیون می‌بینم ناخودآگاه استرس تمام وجودم را فرا می‌گیرد و البته باز هم از شما چه پنهان که کمی هم می‌لرزم. دکتر حسین توکلی قدیمی‌ترین کارمند سازمان سنجش است و البته در روزهای برگزاری کنکور چهره‌اش برای همه‌ی کنکوری ها شناخته شده. در بعدازظهری که شاید تمام کارمندان ادارات دیگر به منازل خود رفته‌اند، به سازمان سنجش می‌روم. شاید کمی باورش مشکل باشد که کارمندان سازمان سنجش به همان جدیت اول وقت، مشغول انجام وظیفه هستند.

طبقه هشتم سازمان و اتاق دکتر توکلی. خود دکتر شخصا به استقبالم می‌آید و با رویی باز و چهره‌ای خندان سلامم را جواب ‌می‌دهد. آخیش! تمام آن اضطرابی که همراه نام دکتر و کنکور به جانم می‌ریخت تمام شد.


راستی بی‌انصافی است که از برخورد خوب و بزرگوارانه‌ی آقای فاضلی، مسئول واحد خبر روابط عمومی سازمان سنجش هم حرفی به میان نیاورم. شخصی که برای هماهنگی این گفتگو هر کاری از دستش برمیامد برای «چارقد» انجام داد. کنکوری‌ها قدر این کارکنان زحمت‌کش سازمان سنجش را بدانید و برایشان دعا کنید.

آقای دکتر برای ما از نحوه‌ی توزیع کارت‌ها که امسال برای اولین بار در آزمون سراسری به صورت اینترنتی توزیع می‌شود بفرمائید.
بر اساس برنامه زمانی پیش بینی شده کارت‌های ورود به جلسه‌ی آزمون برای کلیه داوطلبان آزمون سراسری سال ۱۳۸۸ در روزهای دوشنبه ۱/۴/۸۸ و سه شنبه ۲/۴/۸۸ بر اساس اطلاعیه سازمان سنجش آموزش کشور که در نشریه پیک سنجش روز دوشنبه ۲۵/۳/۸۸ منتشر گردیده بر روی شبکه اینترنت سازمان سنجش آموزش کشور قرار داده شده است و داوطلبان در مهلت مشخص شده به سایت سازمان مراجعه و با وارد نمودن اطلاعات محرمانه داخل کارت اعتباری ثبت نام اعم، شماره شناسنامه، شماره پرونده و کد رهگیری نسبت به پرینت کارت ورود به جلسه ی آزمون خود اقدام می‌کنند.

تکلیف کسانی که در دو گروه و یا حتی سه گروه آزمایشی شرکت نموده‌اند برای دریافت کارت به چه صورت است؟
داوطلبانی که در دو گروه آزمایشی و یا حتی سه گروه شرکت نموده‌اند باید نسبت به پرینت کارت گروه آزمایشی دوم و یا گروه آزمایشی سوم نیز به همان صورت گروه اول اقدام نمایند و تفاوتی ندارد و هر دو یا سه کارت ورود به جلسه را می‌توانند از طریق اینترنت دریافت نمایند.

با توجه به دریافت اینترنتی کارت ورود به جلسه، تکلیف داوطلبانی که کارت‌های آنان دچار نقص هست چیست؟

در هر شهرستان محل برگزاری آزمون دو باجه رفع نقص کارت‌های ورودی در نظر گرفته شده است. داوطلبانی که هریک از مشخصات شناسنامه‌ای آنان با مندرجات کارت ورودی تفاوت دارد می‌توانند بر اساس امکانی که بر روی سایت فراهم شده به سایت مراجعه و با وارد کردن اطلاعات محرمانه‌ی کارت اعتباری ثبت نام، مورد و یا موارد مربوط را اصلاح نمایند. در صورتی‌که در رابطه با گروه آزمایشی، جنس، زبان خارجی امتحانی و پاسخگویی به سئوالات معارف تفاوتی مشاهده نمودند بایستی به باجه رفع نقص و به نماینده‌ی سازمان مستقر در باجه مذکور مراجعه و موضوع را پیگیری نمایند.

برای ما از نحوه‌ی طرح سئوال و استخراج نهائی سئوالات بگوئید.

طرح سؤال در طول سال و توسط تعداد کثیری از اساتید انجام می‌گیرد. اساتید همکار مااز هر نظر کنترل شده هستند و به هیچ عنوان با مؤسسات کنکور همکاری نمی‌کنند. از سویدیگر در درسی مثل زیست برای مثال ۲۰۰۰ یا ۳۰۰۰ سؤال طرح می‌شود، که بر اساس مشخصاتسؤال، دسته‌بندی می‌شوند. نهایتاً چند نفر در انتها که ممکن است هیچ تخصصی هم در این رشته نداشته باشند، ۳۰ سؤال را انتخاب می‌کنند. در نتیجه طراح اصلاًًً نمی‌داند چه سؤالیبرای آزمون کنکور انتخاب شده است.

قرنطینه چه زمانی انجام می‌شود؟
بعد از انتخاب سئوال به همان صورت تصادفی که خدمتتان گفتم، یک تعداد افراد برای چاپ و تکثیر در چاپخانه قرنطینه می‌شوند.

افراد داخل قرنطینه امکان خروج دارند؟
خیر. آنها حتی آفتاب و مهتاب را هم نمی‌بینند. (از شوخ طبعی دکتر، در عین تعجب خنده‌ام می‌گیرد)

اینها تلفن در اختیار ندارند؟ اگر مشکلی برای خانواده‌های این‌ها پیش بیاید چه؟
ببینید اینها به هیچ‌وجه بیرون نمی‌آیند و وسیله‌ی ارتباطی با بیرون ندارند. البته در داخل قرنطینه امکانات رفاهی در اختیارشان هست اما به هیچ عنوان با بیرون ارتباط ندارند و در این مدت البته سازمان به خانواده‌های اینها سر می‌زند و چنانچه امری داشته باشند انجام می‌گیرد.

یک مقدار در خصوص کار قرنطینه برای ما بگویید.
ببینید این ها در داخل قرنطینه بر طبق برنامه زمانی نسبت به چاپ و تکثیر برابر دستورالعمل‌ها اقدام می‌کنند. البته باز هم تاکید می‌کنم به طور محرمانه این کار انجام می‌گیرد . با توجه به تعداد داوطلبان و دفترچه‌ها برای تمامی حوزه‌ها از همین قرنطینه بسته‌بندی انجام شده و برای حوزه‌ها و رابطین مربوطه ارسال می‌شود. در سر جلسه‌ی امتحان این پلمپ که حرارتی است باز شده و سئوالات در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. مثلا ممکن است ما در چابهار در یک مدرسه سیصد داوطلب و پنج یا شش رابط داشته باشیم . این سوالات پلمب شده در اختیار رابطین قرار می‌گیرد و تا زمان برگزاری آزمون این‌ها باز نخواهد شد و در حضور داوطلب باز می‌شود. امروز حدودا سی و شش روز است که این همکاران ما در قرنطینه هستند و بعد از روز آخر آزمون انشاءالله این عزیزان به آغوش خانواده های‌شان برخواهند گشت.

البته جا دارد همین جا از تمامی موسسات دولتی و آموزش و پرورش و تمامی مدیرانی که با سازمان سنجش برای برگزاری کنکور همکاری می‌کنند تشکر کنم.

برای اولین بار شاهد بودیم که قرنطینه سازمان سنجش را دیشب تلویزیون نشان داد. علت این کار بی‌سابقه چه بود؟
واقعیتش ما دیدیم اگر مردم در جریان نحوه‌ی بسته‌بندی و انتقال سوالات بسته‌بندی شده و مهر و موم شده به مراکز شهرستان‌ها باشند و از زحمات کسانی که شبانه روز در این امر دخیل هستند و زحمت می‌کشند آگاه شوند با خاطر جمعی بیشتری فرزندان خود را به جلسه امتحان روانه می‌کنند. البته این فقط یک بخش کوچکی از قرنطینه بود که نمایش داده شد.

کنکور امسال با سال‌های قبل تفاوتی دارد؟
خیر. از لحاظ اجرایی به همان شکل سابق انجام می‌شود. بعد از آزمون هم پاسخنامه‌ها با حفاظت کامل به قرنطینه‌ای دیگر منتقل شده و بخش خدمات کامپیوتری بطور شبانه‌روزی نسبت به قرائت پاسخنامه‌ها با دو دستگاه علامت‌خوان -جهت خاطر جمعی با دو دستگاه، پاسخنامه‌ها خوانده می‌شود- اقدام می‌کند.
البته باید بگویم که بصورت رندوم و موردی برخی از پاسخنامه‌ها تصحیح می‌شود.

سهمیه‌ها به چه میزان هست و از این میزان چه مقدار وارد دانشگاه می‌شوند؟
ببینید مثلا سهمیه رزمندگان ۴۰ درصد ظرفیت پذیرش در هر رشته محل است اما به هیچ عنوان این تعداد وجود ندارد.

آمار شرکت کننده ها با سال قبل چه میزان تفاوت دارد؟

امسال بالای صد هزار نفر، یعنی دقیقا صد هزار و ششصد و پنجاه و یک نفر کاهش نسبت به سال قبل بوده است. در کنکور امسال و در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی آزمون سراسری، ۳۰۷ هزار و ۱۴۱ داوطلب در صبح پنجشنبه ۴ تیرماه، در گروه آزمایشی هنر ۵۷ هزار و ۳۷۴ در بعدازظهر پنجشنبه ۴ تیرماه، در گروه آزمایشی علوم تجربی ۴۴۱ هزار و ۶۹۰ نفر در صبح جمعه ۵ تیرماه، در گروه آزمایشی زبان های خارجی ۱۲۶ هزار و ۵۹۵ در بعدازظهر جمعه ۵ تیرماه و در گروه آزمایشی علوم انسانی ۴۵۸ هزار و ۳۱۸ نفر در صبح شنبه ۶ تیرماه در ۳۹۴ شهرستان و بخش کشور در کنکور سراسری ۱۳۸۸ به رقابت با یکدیگر می‌پردازند. ضمناً ظرفیت پذیرش دانشگاههای دولتی در کنکور ۸۸ بیش از ۱۵ درصد افزایش یابد.

در کنکور امسال معدل هم تاثیر دارد؟
بله. سوابق تحصیلی که همان نتیجه‌ی نهایی سال سوم است، ۱۵ درصد نمره‌ی کل را برای نظام جدید یعنی دیپلمه‌های سالهای ۸۴ تا ۸۷ در بر می‌گیرد.

برنامه ی حذف کنکور به کجا رسید؟
این طرح در مجلس به مرحله‌ی تصویب رسید. البته کمیسیون دارد بررسی می‌کند. و باید برنامه‌ای در نهایت انجام شده و برای مرحله اجرا تصویب نهایی بشود که تماما نفع دانش آموز را در بر داشته باشد.

در خصوص سهمیه بندی جنسیتی سال گذشته اعتراضاتی بود. امسال تفاوتی کرده یا خیر؟
ببینید ما به عنوان سازمان سنجش مجری مصوبات مراجع مافوق هستیم. در خصوص سهمیه بندی جنسیتی امسال هم تفاوتی نکرده و این برمی‌گردد به سازمان پوشش دهنده‌ی هر رشته. مثلا وزارت بهداشت و درمان برای رشته پزشکی سهمیه بندی‌اش را تعیین می‌کند و به همین منوال برای رشته های دیگر انجام می‌شود.

سالهای قبل اعتراضات زیادی شد. یکی می گفت من رتبه مثلا ۴ هستم و در فلان رشته قبول نشدم اما رنبه بر فرض ۲۰۰ در همان رشته قبول شده؛ در این خصوص کمیسیون آموزش مجلس هم جلساتی تشکیل داد. برای عدم تکرار این قبیل مسائل امسال چه تدابیری اتخاذ شده؟
در خصوص مراجعاتی که فرمودین و شکایت‌هایی که عنوان شد بعد از بررسی معلوم شد که یک تعدادش بی‌مورد بود و پایه و اساسی نداشته است. اما در خصوص گزینش بومی امسال در ۱۳ رشته پر طرفدار سعی شده گزینش بومی را کمتر کنیم. و در بقیه‌ی رشته‌ها هم مانند سال گذشته است.

شاهد هستیم که در برخی رشته‌ها آقایون بیشتر گزینش می‌شوند و در بعضی رشته‌ها خانم‌ها. امسال برنامه به چه صورت است؟
مثل سال‌های قبل. در رشته‌هایی گزینش از هر دو رشته است. در این قبیل موارد بالاترین نمره بدون در نظر گرفتن جنسیت حائز آن رشته می‌شود و در جاهایی مثل رشته‌ی ماشین‌آلات سنگین کشاورزی، خب پسرها بیشتر ظرفیت دارند و بر همان اساس و تعداد گزینش می‌شود.

آقازاده‌ها هم کنکور می‌دهند؟
خوش‌بختانه باید عنوان کنم که این کنکور از سال ۴۸ تا حالا بوده و هیچ فردی بدون گزینش و شرکت در آزمون و احراز نمره‌ی قبولی مجاز به ورود به دانشگاه نبوده است. همه‌ی افراد فقط از مسیر اصلی که همان شرکت در کنکور است می‌توانند وارد دانشگاه بشوند. هیچ فردی از این امر مستثنی نیست.

همه ساله از ماه‌های قبل از کنکور شاهد تبلیغات وسیع موسسات در صدا و سیما بودیم. امسال کمتر این مطلب به چشم آمد. آیا تذکری از جانب سنجش به این مراکز و یا صداوسیما داده شده است؟
خیر. سنجش در این مطلب دخالتی نداشته است.

اصلا نظر خودتان راجع به کلاس‌های کنکور چیست؟
من همیشه به داوطبین سفارش می‌کنم که خودشان با زدن تست‌های سال‌های قبل خود را برای آزمون آماده کنند. داوطلب با در نظر گرفتن زمان بنشیند و تست بزند و به مرور متوجه بالا رفتن سرعت‌عمل خود می‌شود. و این مطلب به داوطلب کمک می‌کند و شاید تاثیر بسیار بیشتری داشته باشد.

سازمان سنجش نظارتی بر روی کنکور دانشگاه آزاد دارد ؟
خیر. آزمون آزاد مستقل برگزار شده و ربط به سنجش ندارد.

طبق آمار شهر یزد ۱۶ سال متوالی است که حائز رتبه اول در کنکور می‌شود. علت این امر بررسی شده یا خیر؟
بله. اولا باید بگویم که یزد دارای بچه‌های سخت‌کوشی است. آموزش و پرورش هم امکانات خوبی را در آنجا بر پا نموده است. ما هم در جلساتی که بارها به یزد رفتیم راه‌کارهای مختلف را ارائه داده‌ایم. آنان اصل حرف را گرفته و با اصول صحیح پیش رفته‌اند.

شما گفتید که تمام امکانات را فراهم می‌کنید تا داوطلبن در شرایط روحی خوبی آزمون را برگزار نمایند. تمام این مطالب به کنار؛ حالا اگر داوطلبی ۱۰ دقیقه دیر به جلسه برسد باید یکسال عقب بیفتد؟
ببینید ما تمام امکانات را فراهم می‌کنیم و فقط از داوطلب می‌خواهیم جهت رفاه حال خود و بقیه داوطلبین، یک ساعت زودتر در جلسه حاضر شود. از آنها می‌خواهیم روزهای قبل از کنکور مکان را شناسایی کرده تا به مشکل برنخورند و فکر می‌کنم این دیگر بر می‌گردد به خود داوطلبین که چنانچه کمی مراقبت نمایند انشاءالله مشکلی پیش نخواهد آمد. و چنانچه قرار باشد که بچه‌ها دیر به جلسه برسند باعث بر هم خوردن نظم جلسه و در نهایت بهم ریختن اعصاب بقیه‌ی داوطلبین می‌شود.

ایامی که سازمان سنجش کنکور را برگزار کرده و سرتان خلوت‌تر است، چه می‌کنید؟
من باید واقعیتی را برای شما بگویم. شاید شما باور نکنید که این ایام برگزاری کنکور خلوت‌ترین زمان برای ما است. ما در طول سال ۱۵۰ آزمون مختلف برگزار می‌کنیم. کاردانی به کارشناسی، کارشناسی ارشد و ….

با تمام آرامشی که در شما وجود دارد اما دیدن تصویر شما برای داوطلبین یادآور «کنکور» است و ناخودآگاه تولید استرس می‌کند.
(لبخند ملیحی می‌زند)
شاید چون من قدیمی‌ترین کارمند سازمان هستم. امروز صبح مصاحبه‌ای با یکی از شبکه‌های تلویزیونی داشتم. به من گفتند که وقتی فهمیدیم که کنکور نزدیک هست با تعجب گفتیم «پس توکلی کجاست؟» من سال ۴۶ خودم دانشجو بودم. در سال ۴۸ که اولین کنکور برگزار شد، من پاره وقت کمک سازمان بودم. و از سال ۵۷ که از خارج آمدم هم بصورت رسمی در این کار هستم.

فرزندان شما کنکور داده‌اند؟
بله. دختر بزرگ من فارغ‌التحصیل مهندسی عمران و پسرم ارشد مکانیک گرفته و دختر کوچکم هم پارسال در کنکور قبول شد و باور کنید تمام‌شان از زحمت خودشان توانستند وارد دانشگاه بشوند. من بعنوان پدر باید بگویم که من در خصوص آزمون و کنکور با داوطلبان دیگر بیشتر صحبت می‌کنم تا با فرزندان خودم. حتی در خصوص کمک برای انتخاب رشته به آنها گفتم شما باید خود بر اساس علاقه‌ی خود انتخاب رشته نمایید و من کمکی به شما نمی‌کنم.

چرا نتایج دیر اعلام می شود؟
دیر نیست. تیرماه کنکور برگزار می‌شود و نیمه‌ی اول مرداد هم اعلام نتیجه است. ضمن اینکه همان طور که عرض کردم، پاسخنامه‌ها با دو دستگاه خوانده می‌شود و با این حال فکر کنم زود اعلام می‌شود. تازه باید نمره خام و تراز و … هم محاسبه شود.

در خصوص نرم افزار تقلب‌یاب برای ما توضیح می‌دهید؟
بله. یک نرم افزار هست که با آن می‌توانیم افراد نزدیک به هم را که امکان تقلب در خصوص آنان می‌رود بررسی کنیم. و به نتیجه درست و مثبت هم برسیم.

یعنی با این نرم‌افزار می‌توانید پیگرد قانونی داشته باشید؟
بله. اما ما ابتدا به ساکن برخورد نمی‌کنیم. افراد خاطی را احضار کرده و با آنان صحبت میکنیم تا به نتیجه درست برسیم.

از خاطراتی که سر جلسه‌ی آزمون دارید برای ما بگوئید؟
من باید خدمت شما عرض کنم که من هنوز جلسه کنکور را ندیده‌ام و همیشه موقع برگزاری آزمون، داخل سازمان باید باشم تا اگر مشکلی بود و کمکی خواسته شد انجام بدهم و بقیه دوستان برای بازدید به جلسات امتحان می‌روند.

در اخبار آمده بود که عده ای در خارج و داخل برای هک کردن سایت سازمان اقدام کرده بودند. صحت این مطلب چقدر بوده و آیا موفق بوده‌اند؟
خیر! موفق که نبوده‌اند. این مطلب جدیدی نیست و همیشه اقدامات تخریبی برای این کار انجام می‌شود که الحمدلله همیشه ناموفق بوده است.

چه توصیه‌ای برای بچه‌های داوطلب دارید. برای فرزندان خود.
من به بچه‌ها توصیه می‌کنم با آرامش در جلسه حاضر بشوند. تمام زحمات خود را کشیده‌اند. صبح بعد از خواندن نماز با خدای خود راز و نیاز کرده و سپس به جلسه امتحان بروند.

این چند هفته‌ی اخیر خلاف همه ساله یک مقدار صداوسیما کمتر در خصوص کنکور تبلیغ کرد.
بله. به دلیل جو انتخاباتی این مطلب بود و من توصیه‌ام این است که بچه‌ها بدون دغدغه نسبت به تمام مسائل جانبی با آرامش بر سر جلسه امتحان حاضر شوند و نگذارند زحمات یک ساله و بعضا چند ساله‌ی آنان هدر برود.

و صحبت اخر ….
برای تمام داوطلبین عزیز آرزوی موفقیت دارم.