دلایل متعدد برای تغییر قانون اساسی وجود دارد

وقتی قرار می‌شود با یکی از حامیان میرحسین موسوی مصاحبه بگیری، و برحسب اتفاق، این مسئول انتخاباتی، «الهه کولایی» است، کار خیلی سختی در پیش نداری؛ الهه کولایی صریح است و حتی وقتی قرار است جواب سؤالی را ندهد، پی نخود سیاه نمی‌فرستدت و خیلی راحت در مورد قضیه‌ای که همه‌ی اهل سیاست، حتی از نوع عوام‌زده اش هم از آن خبر دارند، می‌گوید: «من خبر ندارم، چیزی نشنیدم!»

جالب‌تر آنکه وقتی با خونسردی کامل، سوالت را در مورد «آغاز تبلیغات موسوی، قبل از زمان قانونی انتخابات« می‌دهد، بدون رودربایستی از جهت‌دار بودن سوالت می‌گوید و انگار که تازه یادش می‌افتد از سمت و سوی سیاسی «چارقد» بپرسد!

گفتگوی‌مان با الهه کولایی چندان مفصل نیست؛ دکتر کولایی سرگرم ازدحام کارهای ستادی بود و همه‌ی مصاحبه‌مان، شد ۲۰ دقیقه از پشت خطوط تلفن همراه، با یک قطعی چند ثانیه‌ای در وسط‌های مصاحبه. بخوانید:

یکی از اصلی‌ترین شعارهای مهندس موسوی، پایبندی به قانون و عمل بر طبق آن است. علیرغم این موضع‌گیری، تبلیغات انتخاباتی ایشان مدت‌ها قبل از آغاز زمان قانونی تبلیغات انتخابات شروع شد و حتی ایشان به سفرهای انتخاباتی هم رفتند. این تناقض را چگونه تحلیل می‌کنید؟

(با کمی مکث) در خصوص تبلیغات، برنامه‌های آقای موسوی تا قبل از آغاز زمان قانونی تبلیغات بیشتر در حد مسائل کلان و تبیین ضرورت حضور در انتخابات و تشویق مردم و بیان ضرورت حضور مردم در حیات سیاسی کشور بود. در آن دوران مباحث مطرح شده در نشست‌ها، عمدتاً بر تشویق جامعه و حساس کردن مردم در مورد شرایط کشور، هشدار دادن، بیان نگرانی‌ها و ضرورت فعالیت موثر برای تغییر شرایط موجود بود.

این رویکرد، هیچ نوع مغایرتی با قانون انتخابات در کشور ندارد.

(می‌خواهم سوال بعدی‌ام را بپرسم که کولایی می‌گوید: «سوال شما خیلی جهت‌دار بود، سایت شما وابسته به کجاست؟!» کمی مختصر توضیح می‌دهم که «چارقد» سیاسی نیست و در آستانه‌ی انتخابات، در مورد هر چهار کاندیدا، تنها به بیان فعالیت‌ها و موضع گیری‌ها می‌پردازد و اصلش، در جریان آزاد اطلاع‌رسانی نمی‌توان چندان حرف از جهت‌دار بودن یا نبودن سوالی زد و این سوال در اذهان عمومی وجود داشته و حق مردم هست که سوالات‌شان توسط خبرنگاران از مسئولین پرسیده شود و… . خلاصه اینکه، قانعش می‌کنم؛ حداقل ظاهراً!)

چرا بر استفاده از یک وزیر زن در کابینه اصرار وجود دارد؟

بحث حضور زنان در کابینه، نشانه‌ی توجه به تغییر بسیار ریشه‌دار و گسترده‌ی عدم حضور مؤثر زنان در عرصه‌ی سیاسی است. از اول انقلاب، زنان نقش تعیین کننده‌ای و اثرگذاری را ایفا کردند؛ خیلی طبیعی است که انتظار داشته باشند در تصمیم‌گیری‌های کشور حضور مؤثر داشته باشند.

در حوزه‌های مدیریتی، در سطح عالی سیاسی، اساساً به آنها فرصت حضور داده نشده است. من باز هم تأکید می‌کنم بر دیدگاه‌های حضرت امام که «زنان باید در مقدرات اساسی کشور حضور داشته باشند»
اگر زنان شایسته‌ای در کشور حضور دارند، نباید به جرم زن بودن، از رسیدن به آن مقامی که شایسته‌اش هستند، محروم بمانند.

یعنی شما معتقد هستید، زنانی شایسته‌ی پست وزارت در کشور هستند که تنها به جرم زن بودن، از این سمت محروم شدند؟

تردید نکنید! نه فقط در سطح وزارت، در پست‌های مدیریتی کمتر این امکان فراهم شده که بتوانند اثرگذار باشند. بحث از وزارت، سمبلی از نادیده گرفته شدن زنان هست. ما نیاز به یک تغییر سیستماتیک علیه زنان در کل جهان داریم، چرا که این مشکل جامعه ما نیست بلکه در سراسر جهان این ضعف برای حضور زنان در عرصه ی اجتماع وجود دارد.

زنان مایل هستند که با توجه به خصوصیات خودشان اثرگذار باشند و اینکه براساس جنسیت، موقعیتی را از دست بدهند، مورد اعتراض هست. و اینکه به جرم زن بودن از موقعیت‌هایی که می‌توانند دیدگاه‌های خود را مطرح کنند، محروم بمانند. این تقاضای حضور، با توجه به تلاش‌های آنها در سه دهه‌ی گذشته و با توجه به ظرفیت قانون اساسی که منعی برای حضور زنان در پست‌های مدیریتی و وزارتی ندارد، صورت می‌گیرد. این غیرقابل قبول است که هیچ زنی شایستگی وزارت را نداشته باشد.

شما چهار سال پیش و در هنگام انتخابات نهم ریاست جمهوری، سخنگوی دکتر معین بودید؛ فکر می‌کنید چرا دکتر معین در انتخابات شکست خورد و چه تدابیری اندیشیده شده که آن شکست برای مهندس موسوی تکرار نشود؟

طبعاً آقای معین ارتباط‌شان با بخش‌های بسیار متنوع از جامعه شکل نگرفت و موفق نشدیم با توده‌های مردم، ارتباط گرفته و نقطه نظرات خود را بیان کنیم. تصور می‌کنم آقای موسوی، با توجه به تجربه و خاطره‌ای که از ایشان در اذهان وجود دارد، توانایی و ظرفیت رفع این نارسایی را دارند. تجربه‌ی دشواری‌های جنگی و این خاطره‌ی بسیار عزیز در حافظه‌ی عمومی مردم، سرمایه‌ای است که در اختیار آقای موسوی هست.

شرایط کنونی هم شرایطی متفاوت با چهار سال گذشته است. مردم در سال ۸۴، تصور می‌کردند با انتخابی که می‌کنند جامعه را به سمت بهبود و پیشرفت هدایت می‌کنند و با عملکرد دولت نهم ابطال این تفکر را هم عامه‌ی مردم و هم نخبگان دریافته‌اند.

مهندس موسوی در یک شرایط متفاوت برای جلب و جذب آراء مردم برخوردار هستند که این شرایط در دوره‌ی قبل وجود نداشت. تکثر کاندیداها در دوره‌ی قبل به روند پیروزی اصلاح‌طلبان ضربه زد.

در این انتخابات هم، اصلاح طلبان با دو کاندیدا حضور دارند؛ آیا فکر می کنید امکان کنار رفتن آقای کروبی به نفع مهندس موسوی، وجود دارد؟

من امیدوار هستم که این اتفاق بیفتد. تجربه حکم می‌کند ما از گذشته که نتایجش را دیده‌ایم درس بگیریم و اشتباه قبلی مان را تکرار نکنیم. ولی تصورم این است که متأسفانه این اتفاق نمی‌افتد.

شهلا لاهیجی، از حامیان آقای موسوی، از تغییر قانون اساسی در صورت رئیس جمهور شدن میرحسین موسوی گفته است؛ تغییر قانون اساسی در صورت رئیس جمهور شدن ایشان، چقدر محتمل هست؟

قانون اساسی یک متنی است که بشر آن را تنظیم کرده و تغییر آن تصور محال و غیرممکنی نیست. دلایل متعدد برای تغییر قانون اساسی وجود دارد. با گذشت سه دهه از انقلاب اسلامی، گفتمان انقلاب در مورد مباحثی که در مورد حقوق زنان مطرح است، طبیعتاً تغییر می‌کند. بندهایی در قانون اساسی هست که حضور زنان را تنها در خانواده و به عنوان نقش‌های همسری و مادری می‌خواهد و کمتر به رفع تبعیض‌ها در حوزه‌ی اجتماعی توجه کرده است. موسوی سوگند خورده که برای تبیین و اعمال حقوق شهروندی و حقوق بشر تلاش کند.

دکتر محسن رضایی چندین بار گفتند که دوبار نزد امام(ره) برای مهندس موسوی، وساطت کرده اند؛ قضیه‌ی این دوبار وساطت چیست؟

من چیزی در این مورد نشنیدم و اطلاع ندارم.

حمایت عبدالکریم سروش از آقای کروبی را چگونه تحلیل می‌کنید؟

بهر حال این نشان دهنده‌ی آزادی اندیشه است که هر فردی به هر کاندیدایی نظر مثبت دارد، می‌تواند اعلام کند و این امر پدیده‌ی غیرقابل تصوری نیست.

مهم این است که ما در بین اصلاح‌طلبان، رویکرد اثباتی داشته و البته متمایز با مخالفان اصلاحات باشیم. مهم این است که کاندیدای اصلاح‌طلب در برابر جریان حاکم به فعالیت و اعلام موضع بپردازند.

آقای موسوی در زمینه‌ی بانوان چه برنامه‌هایی دارند؟

ایشان هنوز برنامه های خود را به صورت جزئی بیان نکردند و من از آنها اطلاعی ندارم! بحث من الان، براساس گفته‌های ایشان در برنامه‌های انتخاباتی‌شان است. رفع تبعیض در همه‌ی زمینه‌ها، به ویژه رفع تبعیض جنسیتی در همه‌ی زمینه‌ها، تغییر لایحه‌ی چند همسری و رفع تبعیض در قوانین قضایی، خانواده‌ها و فعالیت‌ها و به ویژه دانشگاه‌ها که با اعمال سهمیه‌بندی جنسیتی در دولت نهم به دختران ظلم شد و تأمین عدالت و ایجاد فرصت‌های برابر و ایجاد شرایط برای شکوفایی استعدادهای زنان.

ممنونم برای فرصتی که در اختیار «چارقد» قرار دادید.
خواهش می‌کنم

تصاویر: برنا نیوز

۴ دیدگاه در “دلایل متعدد برای تغییر قانون اساسی وجود دارد”

  1. مگه مملکت قانون نداره که میخوان قانون اساسی رو تغییر بدن؟

  2. کاش کولایی در خصوص اون دو مرتبه وساطت نزد امام از موسوی توضیح میداد. ممکن هست که خود شما بگید جریان رو؟

  3. چرا سوئ استفاده؟ بهتر بود صداقت را رعایت می کردید!

دیدگاه‌ها بسته شده است.