حافظه هم حافظه‌های فلش

طی سال‌های اخیر چیپ‌های فلش بصورت بیش از ۲۰ قالب مختلف از کارت‌های حافظه مشاهده شده‌اند که امروزه فقط تعداد کمی از این مدل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند که عبارتند از: USBStick، Source digital،Compact FlashوMemory Stickهای شرکت سونی. علاوه بر اینها مدل‌های اختصاصی فروشندگان عمده game consoleها و سیم کارت‌های تلفن همراه نیز به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

Smart media (رسانه هوشمند)

Start Media که امروزه به ندرت مورد استفاده قرار می‌گیرد. اولین کارت حافظه‌ای است که با فلش NAND به بازار ارائه شد. در این حافظه تنها از یک چیپ فلش استفاده می‌شد که درون یک کارت بسیار نرم و نازک قرار می‌گرفت و از هیچ کنترل کننده توکاری نیز استفاده نمی‌کرد. البته بسیاری از دوربین‌های دیجیتالی هستند که هنوز از این نوع حافظه استفاده می‌نمایند.

حافظه‌ای با اتصال USB؛ (USB Memory Stick)

حافظه‌های فلش با اتصال USB که اکثر مردم با آن آشنا هستند کاملاً جای فلاپی دیسک‌ها را گرفته‌اند. این نوع حافظه‌ها گاهی در بازار به نام‌های Thumb drive, Jump Drive, USB Key نیز مورد خطاب قرار می‌گیرند.

جهت پشتیبان‌گیری موقتی و انتقال فایل‌ها بسیار مناسب هستند. برخلاف Smart Media این حافظه‌ها دارای یک چیپ کنترل کننده هستند که وظیفه نگهداری و تبدیل سیستم مرتب‌سازی فایل‌ها را به عهده دارند، نوع بزرگ‌تری از این حافظه‌ها دارای کلید محافظت در مقابل نوشتن (Write Protect) و در اکثر موارد چراغ نشان دهنده فعالیت می‌باشند.

حافظه‌های فلش با اتصال USBدر ظرفیت‌های ۲۵۶ مگابایت تا ۳۲ گیگابایت یافت می‌شوند و سرعت انتقال آنها به ۲۲ مگابایت در ثانیه می‌رسد.

علاوه بر پارامترهای سرعت و ظرفیت که نقش تعیین کننده‌ای در قیمت فلش‌های USB ایفا می‌کنند ویژگی‌های دیگری نیز مانند روکش فلزی استفاده شده در آن و یا وجود قابلیت رمزگذاری نیز در قیمت آن‌ها تأثیرگذار می‌باشد.

فلش فشرده یا CF؛ (Compact Flash)

فلش‌های فشرده یا CFها از سال ۱۹۹۴ توسط شرکت Sandisk به بازار ارائه شد و یکی از قوی‌ترین پیکربندی سخت افزاری برای کارت‌های فلش محسوب می‌شوند که از قدرت ماندگاری بالایی برخوردار هستند. همچون Smart Media، تولید CFها نیز موفقیتی بزرگ در صنف دوربین‌های دیجیتالی محسوب می‌شود و امروزه استفاده از آن در دوربین‌های دیجیتالی بسیار رایج است.

از نظر سرعت CFها به چهار دسته تقسیم می‌شوند. بعضی از کارت‌های CF این قابلیت را که دارند که از UDMA با سرعت انتقال ۳۰۰X (چهل و پنج مگابایت در ثانیه) پشتیبانی می‌کنند البته به شرطی که دستگاهی که به آن متصل می‌شوند نیز دارای چنین قابلیتی باشند که برخی از دوربین‌های دیجیتالی پیشرفته امروزه از چنین خصوصیتی برخوردار می‌باشند. CFها در ظرفیت‌های ۳۲ مگابایتی تا ۶۴ گیگابایتی در بازار یافت می‌شوند. همچنین آن‌ها از یک چیپ کنترل‌کننده برخوردار هستند که عملیات نقشه کشی و تبدیلات سیستم مرتب سازی فایل‌ها را به عهده دارند.

Secure Digital (حافظه‌های SD)

کارت‌های SD که بصورت‌های دیگر Mini SD؛ و Micro SD، SDHC (با ظرفیت بالا)؛ MiniSDHC و Micro SDHC نیز وجود دارند نوعی از حافظه‌های فلش هستند که روز به روز بر میزان استفاده از آن‌ها افزوده می‌شود. از نظر فیزیکی حافظه‌های SD کوچک و سبک هستند لذا کاربرد آن‌ها در وسایل دیجیتالی قابل حمل مانند دوربین‌های جیبی بسیار مناسب می‌باشند. نام دیجیتال ایمن بدین دلیل به آنها اختصاص داده شدده که مدل‌های اصلی آن یعنی SD و SDHC دارای یک کلید متحرک محافظت در مقابل نوشتن می‌باشند.

سرعت انتقال کارت‌های SD با ظرفیت پایین که از حداقل ویژگی برخوردار است ۱۰ مگابایت در ثانیه و در کارت‌های SD که از قابلیت‌های بالایی برخوردارند ۲۰ مگابایت می‌باشد.

Memory Stickهای شرکت سونی

این حافظه‌ها محصول اختصاصی شرکت سونی می باشند که کاربران دستگاه‌های شرکت خود را به استفاده از فقط چنین نوع حافظه‌ایی ترغیب و مقید می‌نمایند. حافظ‌ه‌های شرکت سونی به ۵ دسته تقسیم می‌شوند:

۱/ اوریجینال

۲/ Micro با ظرفیت‌های ۵۱۲ مگابایت، ۱، ۲ و ۴ گیگابایت.

۳/ MS Duo که فقط ظرفیت ۱۲۸ مگابایتی آن در بازار موجود است.

۴/ MS Pro Duo با ظرفیت‌های ۵۱۲ مگابایت،۱، ۲، ۴ و ۸ گیگابایت.

حداکثر سرعت انتقال داده‌ها در سه مدل اخیر ۲۰ مگابایت در ثانیه است.

۵/ MS Pro-HC Duo: در ظرفیت‌های ۱، ۲ و ۴ گیگابایتی موجود است و حداکثر سرعت انتقال آن ۳۰ مگابایت در ثانیه است.

طبق اعلام شرکت سونی نوع جدیدتر مدل Micro جهت استفاده در تلفن‌های همراه طراحی شده است که به زودی به بازار ارائه خواهد شد و ثانیاً دیگر شرکت نوع اصلی (اوریجینال) این حافظه را پشتیبانی نخواهد کرد.