مغز متفکر حزب‌الله

مغنیه که «مغز متفکر» حزب‌الله خوانده می‌شد متولد ۱۹۶۲ در روستای «طیردبا» در جنوب لبنان بود. پدرش شیخ جواد مغنیه از علمای برجسته شیعه لبنان بود. جهاد و فؤاد دو برادر وی بعدها در جنگ‌های لبنان و اسراییل کشته شدند. خانواده‌اش پس از مدتی از صور به ضاحیه جنوبی بیروت مهاجرت کردند و در آنجا عماد تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را گذراند و پس از آن وارد دانشگاه آمریکایی بیروت (AUB) شد. مغنیه در اوایل دهه ۸۰ میلادی به «نیروی ۱۷» شاخه نظامی جنبش آزادی‌بخش فلسطین پیوست که نیرویی ویژه بود که برای حفاظت از فعالیتنی مانند ابوعمار، ابو جهاد و ابود ایاد تشکیل شده بود. او در پی اشغال لبنان در سال ۱۹۸۲ از سوی اسرائیل، همراه فعالان جنبش آزادی‌بخش فلسطین از لبنان خارج شد.

وی از سوی آمریکا متهم به دست داشتن در حمله مسلحانه به مرکز نیروهای مارینز در بیروت در سال ۱۹۸۲، حمله به سفارت عراق در بیروت در سال ۱۹۸۵، رهبری عملیات ربایش هواپیمای آمریکایی TWA و کشته شدن یک دیپلمات آمریکایی در آن هواپیما و دست داشتن در انفجار مرکز یهودیان بوینس‌آیرس در سال ۱۹۹۴ شده است. مغنیه از سوی چهل کشور جهان تحت پیگرد قرار داشت.

گفته می‌شود که مغنیه مسئول عملیات خارجی حزب‌الله بوده و رفت و آمدهایش بسیار محرمانه صورت می‌گرفت. مغنیه تا سال ۱۹۸۲ عضو جنبش فلسطینی فتح و محافظ شخصی یاسر عرفات بوده و پس از تاسیس حزب‌الله، نقشی اصلی در تاسیس شاخه امنیتی حزب‌الله داشت.

شبکه العربیه در خبری اعلام کرد: «عماد مغنیه در جنگ ایران و عراق شرکت داشته و ظرف مدت گذشته برای تغییر چهره خود سه بار مورد عمل جراحی قرار گرفته بود».

مغنیه در فهرست افراد تحت پیگرد آمریکا پس از اسامه بن‌لادن در رده دوم قرار داشت. جایزه‌ای که آمریکا برای دستگیری یا کسب اطلاعاتی از او تعیین کرد ۵ میلیون دلار بود که پس از حوادث ۱۱ سپتامبر این مبلغ به ۲۵ میلیون دلار افزایش یافته بود.

شهید «عماد مغنیه» معروف به «حاج رضوان» از مردانی بود که پیام سرخ عاشورا را درک کرده و راه مبارزه با ظلم و بی‌عدالتی را به عنوان هدفی مقدس انتخاب نموده بود.

راهی که در آن دو پایان بیشتر وجود ندارد، یا پیروزی یا شهادت و شهادت قسمت او بود.

مطمئناً شهادت او نه تنها خللی در حرکت مقاومت ایجاد نخواهد کرد، بلکه همچون گذشته با شهادت هر رزمنده روحیه مبارزه و ظلم ستیزی در همرزمان و همفکرانش شعله‌ورتر خواهد شد

رژیم اسرائیل پس از ۲۰ سال فعالیت اطلاعاتی مستمر و ده‌ها عملیات ناموفق سرانجام توانست «عماد مغنیه» معروف به «حاج رضوان» فرمانده ارشد حزب‌الله لبنان را ترور کند.

عماد مغنیه یکی از مشهورترین فرماندهان ارشد حزب‌الله لبنان و یکی از باهوش‌ترین و بانفوذترین فرماندهان عملیاتی این گروه بود که دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل و همچنین رسانه‌های غربی همواره اتهامات بسیاری را به وی وارد می‌کردند

آن‌گونه که منابع خبری اعلام کرده‌اند؛ عماد مغنیه شامگاه سه‌شنبه (سحرگاه چهارشنبه به وقت تهران) در اثر انفجار بمبی در خودروی حامل وی در منطقه «کفرسوسه» واقع در مرکز دمشق ترور شده است. بمب به کار رفته در خودرو از نوع قوی بوده بطوریکه انفجار حاصل از آن سبب شکستن شیشه‌های ساختمانهای اطراف شده‌ است.

هم حزب‌الله لبنان و هم جنبش امل در نخستین واکنش‌های خود، رژیم صهیونیستی را عامل ترور عماد مغنیه دانسته‌اند.

” عماد مغنیه به علت سابقه مبارزاتی طولانی که در هر دو عرصه فلسطین و لبنان داشت تحت تعقیب دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی بود…. “

در انفجاری که در ساعت ۲۲:۳۰ روز ۱۲ فوریه ۲۰۰۸ در داخل یک خودروی میتسوبیشی پاجروی صفر کیلومتر نقره‌ای در منطقه «کفر سوسه» و خیابان «الحدیقه» در دمشق رخ داد، عماد مغنیه کشته شد و دو زخمی بر جا گذاشت. در این منطقه، یک مدرسه ایرانی، یک مرکز پلیس و دفتر اصلی سازمان اطلاعات سوریه قرار دارد. پس از این واقعه حزب‌الله در بیانیه‌ای، اسرائیل را مسؤول ترور این مقام ارشد نظامی حزب‌الله دانست.

برخی خبرهای اولیه همراه بودن حاج حسین خلیل معاون سیاسی حزب‌الله لبنان را با مغنیه را منتشر کرده بودند که شبکه خبری پرس تی‌وی در تماس با همسر حاج حسین خلیل، این اخبار را تکذیب کرد. حزب‌الله نیز این خبر را تأیید نکرد.

عاملان ترور

همسر عماد مغنیه، دولت سوریه را در قتل همسر خویش، مقصر دانست و اینطور اظهار داشت که چون خائنان سوری از تحقیقات و تجسس بازجویان ایرانی، پیرامون قتل همسر او، جلوگیری به عمل آورده‌اند، همین اثباتی بر دست داشتن سوریه در قتل همسر اوست. پس از این واقعه حزب‌الله در بیانیه‌ای، اسرائیل را مسؤول ترور این مقام ارشد نظامی حزب‌الله دانست اما اسرائیل آن‌را رد کرد. جان مک‌کانل عضو DNI (اطلاعات ملی آمریکا)، احتمال داد که اختلافات داخلی حزب‌الله و یا سوریه موجب به گزارش ایرنا از بیروت، روزنامه یدیعوت احرونوت نوشت: موساد از اینکه عماد مغنیه، با یکی از سفرای خارجی مقیم دمشق دیدار خواهد کرد، اطلاع یافت و به این ترتیب، تلفن های «عماد مغنیه» مورد شنود قرار گرفت و از یک روز پیش از این دیدار، وی زیر نظر بود.

یدیعوت احرونوت تاکید کرد، تنها، دستان اسراییلی می توانند بمب را در صندلی خودروی مغنیه قرار داده باشند .

به گفته این افسر لبنانی ، طرف های اسراییلی از طریق کردستان با سه خودرو وارد سوریه شدند که شامل کادر حراست، حمایت و فنی بودند و حتی رانندگان نیز که عربی سخن می گفتند، اسراییلی بودند و گروه فنی، توانست صندلی بمب گذاری شده را با صندلی خودرو جابجا و آن را از دور منفجر کند.

این گزارش افزود، دلایلی وجود دارد که نشان می دهد، احتمال دارد هسته اقدام کننده به ترور مغنیه از مکان دیگری که نزدیک تر است وارد سوریه شده باشند و نه از مرزهای عراق.

افسر لبنانی درباره راننده مغنیه اظهار داشت، طی چند ماه این شک وجود داشت که راننده، در عملیات ترور شریک بوده و موساد توانسته او را بخرد و به هنگام پرس و جو درباره وی در یکی از روستاهای جنوب لبنان، مشخص شد خانواده وی ناپدید شده اند و خانه آنها خالی است.

وی افزود، البته کسی که مغنیه را بشناسد، می تواند تصور کند که اگر راننده، در داخل خودرو، منتظر مغنیه نبود، وی به هیچ عنوان وارد خودرو نمی شد.

به گفته این افسر، نمی توان باور کرد که موساد، هر دستگاه اطلاعاتی دیگر به جز آمریکایی ها را در نقشه های نظامی خود وارد کند.

یدیعوت احرونوت در پایان اشاره کرد، اسراییل از انتقام حزب الله به خاطر ترور عماد مغنیه در سالگرد ترور وی و انجام عملیاتی ضد اسراییلی در هر نقطه از جهان بیم دارد.

” تقارن این ترور با دور جدید تحرکات مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی و جناح موسوم به ۱۴ مارس برای دامن زدن به فتنه درگیری داخلی در آستانه سومین سالگرد ترور رفیق حریری نخست وزیر سابق لبنان قابل تامل است